Uzņēmums Kapitel izvēlas Martina Aunina projektu “Gaismas parks” Juhkentali biznesa kvartālam Tallinā

Vadošais nekustamā īpašuma attīstītājs Baltijā Kapitel, kas iepriekš bija pazīstams kā E.L.L. Real Estate, rīkoja starptautisku konkursu, lai izvēlētos labāko arhitektūras risinājumu Juhkentali biznesa kvartālam Tallinā, Igaunijā. Daudzfunkcionālajā kvartālā, kas atrodas pie Liivalaia un Juhkentali ielu krustojuma, būs gandrīz 80 000 m² biroja, tirdzniecības, apkalpošanas telpas, tostarp vairāki restorāni, sporta klubs un autostāvvieta. Šis kvartāls izcelsies ar augstāko biroju ēku Igaunijā. Žūrija par uzvarētāju vienbalsīgi atzina arhitekta Martina Aunina projektu “Gaismas parks”: vīziju par ēku iekšpagalmu, kas pilda publiska parka lomu, turklāt, kā arī atklāj nosaukums, tas ir veidots kā gaismas parks.

Arhitekts Martins Aunins (Martin Aunin), atklāti stāsta, ka viņa mērķis bija izveidot projektu, kurā visa kvartāla atmosfēra būtu vienota, pievēršot vienlīdz daudz uzmanības gan augstceltņu vizuālajam noformējumam pilsētas apvārsnī, gan arhitektūras detaļām acu skatiena augstumā. Būtiska uzmanība tika pievērsta arī tehniskās izpildes iespējām, atbilstība nulles enerģijas patēriņam un lietotājdraudzīgumam. “Kvartāla būtība pieprasa, lai ielas vide būtu eleganta un atbilstu minimālisma dizainam. Apkārtne un iekšpagalms ir veidoti kā vienota sabiedriska telpa – gaismas parks, kas vilina garāmgājējus to izpētīt. Gaismas parks ir objekts, kas ziemā izdala siltumu, karstumā – vēsumu, bet tumšajās stundās rada drošības sajūtu. Gaismas parks maina krāsu, siltuma pakāpi un gaismas intensitāti, turklāt to papildina svītras, kas iestrādātas gaišajā bruģakmenī un naktī tiek izgaismotas – tās virza kustību,” stāsta Aunins.

Juhkentali kvartāls izcelsies Tallinas ainavā, augstceltnēm veidojot atsevišķu ēku grupu, kas ir nošķirta no vecpilsētas un Maakri kvartāla. Uzvarētājs piedāvāja trīsdesmit stāvus augsto torni pagriezt tā, lai tas veido harmonisku tēlu un ilūziju, ka trīs augstceltnes ir sadalītas uz pusēm, radot sešu torņu vizuālo efektu. Trīs ārējās ēkas ir pakāpi zemākas un no iekšējām atšķiras ar fasādes materiāla toņa izvēli. Pateicoties kontrastiem, šo torņu profils šķitīs slaidāks, nekā tas patiesībā ir. Tā kā Juhkentali-Liivalaia apkaimē jau ir daudz dažādu formu un izmēru ēku, līdzīga un vienojoša pieeja visu trīs projekta ēku formām teritoriju apvienos.

Ēkas pēc to izmēriem ir izvietotas tā, lai tās nebūtu paralēli cita citai vai blakus esošajām ēkām, nodrošinot maksimālu attālumu un neietverot citas ēkas tiešā redzeslokā, tādējādi novēršot arī vēja koridoru rašanos un samazinot ielas troksni. Līdzās iekšpagalmam, kas izvietots starp ēkām, un jumta terasei, kas atrodas zonā starp torņiem, tiks izveidots sabiedrisks pilsētas laukums un parks, kuram cauri vīsies gājēju un riteņbraucēju iela pa bijušās Härjapea upes gultni.

“Šis brīnišķīgais arhitektūras risinājums ir veidots, ņemot vērā apkārtnē jau esošās ēkas un vēsturisko mantojumu, un tas rada pilnībā pārdomātu, uz cilvēku orientētu, augstas kvalitātes sabiedrisko vidi. Tuvākajā nākotnē šis būs viens no mūsu vērienīgākajiem attīstības projektiem, kuram investīciju apjoms sasniedz 100 miljonus eiro. Šobrīd mēs sadarbojamies ar arhitektiem, lai sagatavotos dizaina izstrādes darbiem, ko uzsāksim 2018. gada agrā pavasarī. Ēka, tās lielā izmēra dēļ, tiks celta vairākos posmos, pirmo posmu plānots uzsākt 2020. gadā, un to plānots pabeigt līdz 2022. gadam,” sacīja uzņēmuma Kapitelattīstības direktors un valdes loceklis Indreks Morats (Indrek Moorats).

Konkursā piedalīties bija aicināti astoņi arhitektoniskā dizaina biroji: SpaceGroup Company (Norvēģija) sadarbībā ar igauņu uzņēmumu Novarc Group, Fletcher Priest Architects (Apvienotā Karaliste) sadarbībā ar Igaunijas Arhitekt 11, arhitekts Martins Aunins, Arhitektuuribüroo JVR, Alver Arhitektid, Kadarik Tüür Arhitektid, KOKO Arhitektid un M. Pressi Arhitektuuribüroo. Žūriju veidoja Tallinas pilsētas pārstāvis Jāks-Ādams Loovērs (Jaak-Adam Looveer), neatkarīgie arhitekti/eksperti Ulars Marks, Indreks Allmans (Indrek Allmann) un Kalle Komisarovs (Kalle Komissarov), kā arī trīs izstrādātāja pārstāvji. Žūrijas darbu atbalstīja energoefektivitātes eksperts, celtniecības inženieris, satiksmes eksperts un būvniecības izmaksu novērtētājs. Konkursā uzvarējušo konceptu izstrādāja Martins Aunins, Annika Āsmā (Annika Aasmaa), Martins Kahu (Martin Kahu), Margida Sāra (Margid Saar) un ainavu arhitekte Anna-Līza Unta (Anna-Liisa Unt).